English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

this widget by www.AllBlogTools.com

2009-05-10

Загадката на бамбуковия цъфтеж

Цветята на много от видовете бамбук не са много декоративни. Често те може да изглежда по-скоро като зърно от голямо цвете с цветни листа.
Колко често цъфти бамбука?
Всички неиванзивни бамбуци принадлежат към семейство Fargesia.Те цъфтят в цикъл от 80 до 120 години или повече.През 1907 година един биолог Ърнест Уилсън събира и разпространява из цяла Европа един от най-известните видове Fargesia murieliae.Между 1990 и 2000г.посадените растения започват да цъфтят.След цъфтежа обаче почти винаги растенията умират.Сортовете който не са инванзивни умират защото с формирането на цвят и семена намалява хранителния им резерв и не могат да формират коренови издънки.
За да се избегне умирането може да се прибегне към рязане на възрастните стебла и така да се предизвика разрастване на корена.Най-дълъг интервал на цъфтеж има Phyllostachys bambusoides на 130 г.Също така трябва да отбележа че има видове който цъфтят всяка година но това не е нормално.
Дългите цъфтежни интервали са все още загадка за ботаниците.Това е тема на дебати от години.Има много теории но никой не е дал окончателен отговор.Най-интересното е че видовете които са донесени от Китай в Европа са пресадени чрез разделяне на корена и цъфтят по едно и също време.Това ни говори че бамбука не се влияе от географската зона а може би в гена на растението е заложен цъфтежа.



0 коментара:

Публикуване на коментар

 

последвай ме

прибави

| More

посещения