English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

this widget by www.AllBlogTools.com

2011-10-08

Най-лесния метод за посаждане на семена от бамбук

Целта на следната информация е да обясни основните методи за посаждане на семена от бамбук. Поради липса на точни изследвания и литература за посяване и отглеждане на бамбук информацията която ви давам е събрана на базата на лични наблюдения и след сравняване на различни източници в интернет. Надявам се да ви бъде полезна.





Нужни материали за посева:
Саксия,тава за посев или отделни мини саксии за един брой семе.Прозрачно стъкло или плексигласов капак за покриване на разсада . Специална почвена смес,кокосови влакна,кокосова пръст или смес приготвена от вас.Чист речен пясък или перлит(за да се направи почвата пропусклива)
Чисти речни камъни или натрошена саксия


За осигуряване на благоприятни условия дори и в зимните месеци:
Електрически разсадник
Мини парник
Изкуствена светлина
Подготовка на сместа
Подготовка на почвената смес:
За постигане на абсолютна пропускливост е нужно на дъното на саксията да се поставят малки речни камъни или натрошена саксия. Ако сместа си я приготвяте сами трябва да смесите 2части почва с една част чист речен пясък ( или перлит).

Метод на подготовка на семената:
Най-често срещания метод е да се накиснат семената в топла вода (между 20-25 градуса).Внимавайте да не мине 40 градуса защото семената умират при тази температура. Накисването трае 2-3 часа понякога до 6 часа. По-дългото накисване е нужно когато семената са много стари или са били пазени при ниска влага и сухо помещение .Дори има информация че в водата се прибавя една капка белина. Но този метод не съм го пробвал.

Кога да посаждаме:
Най-добрия сезон е пролетта и началото на лятото. Но в случая с България може и да се избърза .Това се налага защото семената който предлагам са от последна реколта и са пресни,и колкото повече се чака толкова повече намалява кълняимостта на семената. Трябва само да им се осигурят благоприятни светлина и температура.


Метод на посяване:
Семената се поставят в навлажнената почвена смес като не се покриват с почва а само се натискат леко в почвата. Това се налага защото на етап покълване се нуждаят от светлина. Много е важно да се покрие съда в който сме ги посадили със стъкло или плексиглас. Да се поддържа висока влажност и да не се допуска влизане на насекоми. Ако посева се прави през пролетта или лятото да не се излага на пряка слънчева светлина .При пряка слънчева светлина саксията се загрява и посева изгнива а младите кълнове изгарят. Адаптирането към слънчева светлина трябва да става бавно като най-добре е при разкъсана облачност .Адаптирането към студ също трябва да се постигне бавно.

 Температура:
Оптималната температура на етап покълване е 30 градуса.

Разсаждане на посева:
Най добре е когато достигне 4-6 сантиметра или са покарали 4-5 листа. При някой от сортовете когато е излязло второто стебло.

Напояване:
Почвата трябва да бъде влажна винаги но да се избягва задържане на вода. Най-добре два пъти седмично. Избягвайте мокренето на стеблата.





0 коментара:

Публикуване на коментар

 

последвай ме

прибави

| More

посещения