English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

this widget by www.AllBlogTools.com

2009-06-01

БАМБУК И ПРИРОДА

Добре дошли в блога ми.Надявам се тук да откриете отговорите на въпроси свързани с бамбука.В този блог ще засегна теми свързани със строителството, отглеждането, декорацията и много други неща за бамбука.На първо място искам да ви кажа защо трябва да се отглежда бамбук и с какво той може да спаси планетата ни.От доста време се говори за парников ефект , глобално затопляне и климатични промени.Каква е разликата между тези термини?По начало се използват за описване на едни и същи проблеми,но всъщност става въпрос за причини и следствия.
Парниковия ефект е причината а парниковия ефект и промените в климата са следствието.Парниковия ефект води до акумулиране на енергия в атмосферата.Поради това че световния климат не може да се приспособи към справяне с този проблем това води до глобално затопляне и повишаване на температурите.Парниковия ефект е причинен от газовете в атмосферата които абсорбират слънчевата енергия. Слънчевата енергия влиза през атмосферата под формата на радиация и тези газове които са натрупани не позволяват на тази енергия да премине.По принцип тези газове са естествени но с засилване на човешката дейност натрупването им е вече над естественото им ниво.Един от основните газове е СО2 Как бамбука може да помогне?Бамбука намалява СО2 с 35% повече отколкото другите дървета.Той намалява СО2 чрез фотосинтеза като след преработката на въглерод произвежда повече растителна маса която отделя кислород като страничен продукт.Бамбука е един от най-важните растителни видове в Азиатско-тихоокеанския регион.В Азия историята на бамбука е силно преплетена и неразривно свързана с историята на човека тъй като е за обработката му и за производството
след това се откриват работни места и така е един от начините за генериране на доходи.

Ако искате да притежавате бамбук най-лесния начин е да си купите семена от магазинчето тук

И моля станете ми фен във фейсбук и с това ще ми помогнете за развиването на страниците



Надявам се с този увод да съм ви заинтригувал и да ви е приятно да четете блога ми.
Информацията за статиите е взета от различни страници като аз само ги превеждам и ви ги представям за art bamboo,за Architecture bamboo,за feng-shui bamboo,за bamboo home или тук и много други.Повечето от нещата които виждате в раздел "Направи си сам"(виж менюто в дясно) са авторски и не са взети отникъде.Благодаря предварително на всички и споделяите и вие.




Ето и някой основни точки който искам да засегна:

Как може сравнително малкото СО2 отделяно от хората да
навреди?Направете разликата

Разлика се получава между СО2 произведен от природата и този от човека.Природата произвежда около 30 пъти повече СО2 отколкото човешката дейност отделя в природата,но това е част от един по сложен естествен баланс.Емисиите от хората са над естественото равновесие и следователно води до нетно увеличение на кон
центрациите в атмосферата. Индустрията отделя около 850 милиарда тона СО2 след изгарянето на изкопаеми горива.Допълнителни 370 милиарда тона се добавят от обезлесяването на земята.Според някои оценки запаса от горива е 37000 милиарда тона СО2 под формата на газ,въглища и нефт.Голям дял от тази СО2 са въглища и на второ място природен газ.Това напомня че
че резервите намаляват и трябва да се спре неограниченото използване.Според специалисти това ще доведе до пред-индустриални концентрации на СО2.


---------------------------------

Как действа бамбука?
Бамбука абсорбира СО2 и чрез фотосинтеза го превръща в кислород като това му позволява да произведе и повече листна маса.следователно колкото повече листна маса толкова повече абсорбиране на СО2 и повече кислород.

---------------------------------------------

Какво е бамбука?

Бамбука е от семейство житни с на
д 1500 дървесни вида.Стеблата му могат да се
развият от 100mm до 36 метра височина и на 30 сантиметра в диаметър.

----------------------------
Как расте?

Бамбука се различава от дърветата по това че стъблото е кухо.Стеблата изникват от земята като пъпки и с диаметър които ще придобият и след завършване на растежа.Когато стеблото е на три четвърти развито е сравнително тънък.Когато стеблото достигне своята дължина започват да се развиват и клоните.Това
става в рамките на три месеца.По време на развитието на ново стебло бамбука се нуждае от 85% вода за изпълване на стеблото.Като дървесина се събира най-малко на три години като за заякване на структурата се нуждае от намаляване на водата.

---------------------------------------------

Защо да се използва бамбук?


Като естествено бързо възобновяем ресурс бамбука дава възможност да се
покрият разходите от изсичането на горите.Дава въ
зможност за получаване на материал след по малко от 5 години,това което е невъзможно при засаждане на обикновено
дърво.Бамбука може да спре не само глобалното затопляне а и обезлесяването на горите




Ако искате да притежавате бамбук най-лесния начин е да си купите семена от магазинчето тук

И моля станете ми фен във фейсбук и с това ще ми помогнете за развиването на страниците


4 коментара:

Veselin Todorov on 26 април 2009 г. в 6:10 каза...

аз подкрепям това начинание

иво on 26 април 2009 г. в 23:33 каза...

Напълно съгласен! Това идеално се връзва с Desert Ice Project - многоаспектен проект за залесяване на части от пустинята - като така се покриват множество цели - екологични, икономически, политически, и т.н.

dafi07 on 27 април 2009 г. в 0:28 каза...

Виж, идеята е чудесна!! Подкрепям я на 100%. Дори бих се ангажирала с конкретни действия. Но МНОГО грозно впечатление прави неграмотността, с която са написани материалите. Демонстрираш вопиющо незнание на елементарни правила за правопис на български език - ниво ІІ-ри клас на основното училище. Е, как да се довери човек на някой, който не е проявил отговорността и не си е направил труда да понаучи нещо толкова елементарно като българския правопис, а е тръгнал да се занимава с къде-къде по-сложни задачи като спасяването на планетата???

a Bohemian Market on 7 ноември 2009 г. в 16:22 каза...

Hi:
I am from California, USA. I like how you write about climate change and the good qualities of bamboo. It is good to find young people that are caring and trying to instruct people how to help keep out planet Earth alive!!!
When you fix your Follwers gadget I will follow you too.
Have a great weekend
peace
carole

Публикуване на коментар

 

последвай ме

прибави

| More

посещения